ЕК да спре притока на бежанци към Европа, като изгради мигрантски центрове по

...
ЕК да спре притока на бежанци към Европа, като изгради мигрантски центрове по
Коментари Харесай

Германски депутати искат центрове за мигранти по външните граници на ЕС

ЕК да спре притока на бежанци към Европа, като изгради мигрантски центрове по външните граници на Европейски Съюз. За това приканват немски депутати, подкрепени от техни сътрудници от Европарламента, в писмо до новата председателка на ЕК  Урсула фон дер Лайен, представено от в. " Велт ам зонтаг " и БГНЕС. Те оферират от тези уреди за мигрантите директно да се задейства процедура за приемане на леговище, а тези с отхвърлени молби да бъдат връщани. Според създателите на писмото получилите статут бежанци трябва да бъдат разпределени от миграционните центрове по външните граници към останалите страни-членки на Европейски Съюз. Те отбелязват, че и с действието на подобни центрове управляващите в страните-членки на Европейски Съюз, би трябвало да положат действителни старания за връщане на незаконните мигранти с отхвърлен статут. Досега доста дребна част от отхвърлените кандидат-бежанци са върнати в родните си страни. Ако това продължи, то всички основани буферни центрове бързо ще се препълнят.

Изграждането на бежански центрове по външните граници на ЕС е възможно въз основата на член 43 от Директива на ЕС относно общите процедури за даване и лишаване на интернационална протекция от 2013 година,  се споделя в писмото, подписано от депутатите от ръководещия в Германия ХДС Мариан Венд, Филип Амтор, Армин Шустер, Пол Зимяк, както и евродепутати от Италия, Гърция и Кипър.  " За да има Евросъюзът отговор на миграционните процеси, се обръщаме към вас и търсим Вашата поддръжка ", обръщат се те към председателката на Европейска комисия германката Урсула фон дер Лайен.

КАРЕ - ИСКАНИЯ

ЕС трябва да похарчи повече от 6 млрд. евро за намиращите се в Турция сирийски бежанци, както и да форсира отпущането на парите, настоя турският зам.-министър на външните работи Фарук Каймакчи пред в. " Сабах ". Анкара и Брюксел договориха през 2016 година ограничения за решение на бежанската рецесия, като Европейски Съюз се ангажира да даде финансова помощ в размер на към 6 милиарда евро за 3.5 млн. сирийски бежанци, намиращи се в лагери в Турция. Според Европейски Съюз вече са изплатени 5.6 милиарда евро от обещаната сума.  " Докато рецесията продължава, би трябвало да работим дружно. 6 млрд. евро няма да решат казуса, когато най-сетне всичко бъде изразходвано ", сподели Каймакчи. Той акцентира, че грижите на Турция за бежанците струват около 40 милиарда евро.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР